tisdag 2 december 2008

Ta i hand

När jag var ute och reste så fanns de sedvanliga toa grejorna till gästerna på hotellet. Dock hade något roat sig med att skriva små texter på alla sakerna. Det fanns en tvål, ett schampo, en duchtvål och en hudkräm i olika förpackningar med små trevliga texter på engelska. När det gällde tvålen så fanns det en liten historia om att ta i hand. Handskakning är ett neutralt sätt, världen över, att hälsa på okända personer. Man skulle tänka på att tvätta händerna ofta så att man hälsade med en ren hand. Kindpussar var för personer som man kände närmare och var man inte gift med bankchefen så kunde en kindpuss kanske vara något överdrivet. Fritt översatt.

När jag läste detta kom jag så klart att tänka på halal-tv'n och deras motstånd till att hälsa genom att ta i hand. Jag kan se framför mig hur många ledande personer världen över har visats upp i tv då dom hälsat på en potentat från något annat land - alla dessa hälsningar har såvitt jag vill minnas skett genom en handskakning. Att inte ta någon i hand blir mycket förståligt om någon av parterna för tillfället håller på med ett skitjobb och därmed också är skitig om händerna :) En handskakning är ju faktiskt mycket neutral och kräver inte särskilt mycket av någon part. Är det inte en ganska fin tanke att hela världen har en gemensam neutral hälsning som inte har några värderingar av något slag. En handskakning är inte politisk (typ hitler hälsning), religiös (typ handen på hjärtat) eller på något sätt knuten till någon värdering av ett speciellt slag.

Men så klart vi får inte diskriminera våra invandrare det är förbehållet för dom att diskriminera oss och ha oss till att hoppa omkring och anpassa oss efter deras olika regler och behov.

Vi är duktiga vi och bor i ett demokratiskt land alltså anpassar vi oss till allt och alla.

Glömde nästan ett stort grattis till Tyskungen som tog hem segern Sveriges bästa bloggare :), det var många bra bloggare som nominerades men han är helt klart värdig att vinna.

See Yaa

Inga kommentarer: